Soli Deo Gloria zet met uitvoering Mozart’s Requiem weer topprestatie neer

 In Chronology

Bron: Soli Deo Gloria zet met uitvoering Mozart’s Requiem weer topprestatie neer · Papendrecht24

door Hans van der Aa
PAPENDRECHT – Het Sliedrechtse oratoriumkoor COV ‘Soli Deo Gloria’ concerteerde zaterdagavond 25 november 2023 in de Bethlehemkerk aan de Van der Palmstraat. Samen met ondersteuning van orkest en solisten brachten zij het ‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart. Het werd een bijzondere avond, waarbij de oren van de bezoekers met zuiverheid werden gestreeld.

 

Soli Deo Gloria ging dit keer de uitdaging aan om het Requiem van Mozart uit te voeren. Deze compositie schreef Mozart op zijn sterfbed. Soli Deo Gloria volbracht dit met haar eigen koor, projectleden en een aantal scratchleden. Scratchleden zijn bekend met het genre, sluiten op de dag van uitvoering aan en repeteren mee. (Foto Hans van der Aa / Papendrecht24)

Het koor onder leiding van dirigent Danny Nooteboom werd muzikaal begeleid door orkest Strijklicht. Vocale ondersteuning werd verzorgd door vier solisten: Elise van Es (sopraan), Iris Bouwman (alt), Luka den Boer (bas) en Salvador Veiga Simão (tenor). Elise van Es verzorgt tevens de stemvorming van het koor. Op het kistorgel speelde Julia Buizer, zij is tevens de vaste begeleidster van het koor, dat uit zo’n 90 vaste leden bestaat.

Eeuwigheidszondag
Het concert begon met het ‘Ave verum corpus’ van Mozart, een korte eucharistische hymne uit de veertiende eeuw. Daarna volgde de cantate ‘Wachtet auf, ruft uns die Stimme’ van Johann Sebastian Bach. Deze religieuze cantate verwijst naar de Eeuwigheidszondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar (dit jaar op zondag 26 november 2023 – red.) waarbij in protestantse kerken de overledenen van het afgelopen kerkelijk jaar worden genoemd en herdacht.

Ovatie
Na een pauze volgde het beroemde ‘Requiem’ van Mozart. Hij componeerde dit muziekstuk op zijn sterfbed. Hij liet zijn Requiem onvoltooid achter. Zijn vrouw Constanze zorgde ervoor dat het muziekstuk alsnog werd voltooid door een leerling van Mozart, Franz Xaver Süßmayr. Het is een werk dat veel mensen aanspreekt, het staat op nummer 2 in de Klassieke Top 400 van NPO Klassiek. Soli Deo Gloria bracht het stuk op glorieuze wijze. Na afloop volgde een staande ovatie.

Recent Posts
0

Start typing and press Enter to search